OPDIVO

Mfd. by :- Bristol-myers Squibb pharma (Fulfilled By : Magicine Pharma)

Opdivo

SAFE AND SECURE


Magicine Pharma is registered with the Government Of NCT, India, Ministry Of Health in Government of Delhi, India, registration number DL-RAJ-122372 and as a wholesale distributor, department file No. 44208.

Check Availability in your country

GLOBAL SUPPLY

Similar Products

  • Opdivo..
  • Palbace..
  • Darzalex..
  • Libtayo ..
  • Aromasin..
  • Gemtero..

DESCRIPTION

  • :
  • :
  • :
  • :
  • :

PACKAGE

Don't have Prescription ?

Brand name :- Opdivo

Generic name :- Nivolumab 

Manufacturer :- Bristol-myers Squibb pharma 

Dosage form :- Injection

Strength :- 40mg/4ml

Composition :- Nivolumab 

Packaging size :- 1 vial

Indication:- Head and neck cancer, kidney cancer, lung cancer, liver cancer, skin cancer. 

Storage conditions:- Store in a cool and dry place. 

Description 

Opdivo (nivolumab) is a prescription medicine used to treat people with certain cancers (lung cancer, liver cancer, skin cancer, head and neck cancer). This medication is also used to treat people with a type of advanced-stage lung cancer that has spread or grown and you have tried chemotherapy and it did not work. 

Pharmacodynamics of opdivo injection 

A dose ranges from 0.1mg to 20mg administered as a single dose or multiple doses of opdivo (nivolumab) as a 60 minutes intravenous infusion every 2 to 3 weeks. The predicted exposure of opdivo after a 30 minutes infusion is comparable to 60 minutes infusion.

Opdivo (nivolumab) indications 

  • It is indicated for metastatic small cell lung cancer in patients with progression after platinum-based chemotherapy. 

  • Indicated for patients with poor-risk, previously untreated advanced renal cell carcinoma.  

  • Indicated for melanoma in patients with lymph node involvement. 

Side effect of Opdivo (nivolumab)

The use of this drug may cause some unwanted effects. 

Common side effect of opdivo 

  • Nausea 

  • Skin rash

  • Fatigue 

  • Constipation 

  • Diarrhea 

  • Vomiting 

  • Cough 

  • Muscle pain 

  • Decreased appetite 

  • Shortness of breath 

  • Fever 

  • Swelling 

  • Joint pain 

  • Chest pain 

  • Headache 

  • Low amount of sodium in the blood 

  • Low energy 

Note:- immediately contact your doctor if any of these side effects occur.

Rare side effect of opdivo 

  • Dehydration 

  • Anemia

  • Bleeding from lungs 

  • A facial nerve disorder 

  • Lung tissue problem 

  • Arthritis 

  • High blood pressure    

  • Stomatitis, a condition with painful swelling and sores inside the mouth. 

  • Blurry vision or double vision

  • Eye pain or redness 

Usage of Opdivo (nivolumab)

Opdivo (nivolumab) medicine is used to treat people with a type of skin cancer called melanoma that has spread or cannot be removed by surgery. It is also used when your head and neck, bladder, small- cell lung cancer has come back or spread and you have tried chemotherapy that contains platinum and it did not work or no longer is working. 

Warnings and precautions 

  • Immune-mediated adverse reactions ( diarrhea, pneumonitis, renal dysfunction) which may be severe, can occur in any organ system or tissue. 

  • Monitor for signs and symptoms of adrenal insufficiency during and after treatment. 

  • Severe infusion-related reactions can occur.

  • May cause harm when administered to pregnant females. 

  • When used in combination with ipilimumab, refer to prescribing information for additional risk information that applies to the combination use treatment. 

  • May cause type 1 diabetes. 

Cautionary labels 

  • May harm the immune system 

  • Do not drive after taking this medication 

  • Not safe for pregnant women 

  • Do not take this medication without a doctor advice 

Q1. What is opdivo (nivolumab)?

Ans. Opdivo is a cancer medicine that is used for the treatment of numerous types of cancers like radical skin cancer, lung cancer, kidney cancer, classical Hodgkin lymphoma, squamous cell cancer of the head and neck, bladder cancer, and liver cancer.

Q2. In what condition is opdivo (nivolumab) used? 

Ans. Opdivo injection is used in the following conditions:- 

 Melanoma:-  patients with melanoma that can’t be removed by surgery as a single agent. 

Non-small cell lung cancer:- patients with non-small cell lung cancer who have progressed on or after treatment with platinum-based chemotherapy. 

Q3. How is opdivo (nivolumab) taken? 

Ans.  This medication is given as an intravenous infusion by your doctor or nurse. The dose and schedule vary by approved indication. 

Q4. How are patients monitored? 

Ans Opdivo works with your immune system to attack cancer, but it can also cause your immune system to attack normal organs and tissues. Your doctor will monitor with certain blood tests. 

Q5. What are the most common side effects of opdivo (nivolumab)? 

Ans Common side effects are;- Nausea, Skin rash, Fatigue, Constipation, Diarrhea, Vomiting, Cough, Muscle pain, Decreased appetite, Shortness of breath, Fever, Swelling, Joint pain, Chest pain, Headache, etc. 

Q6.When should patients notify their physician? 

Ans. If you have symptoms of shortness of breath, chest pain, kidney problem and other signs of a problem with other organs like:- rash, change in eyesight, severe muscle weakness. 

Q7. In what strength is it available? 

Ans It is available in the strength of 40mg/4ml. 

Q8. What happens if I miss a dose? 

Ans. Immediately contact your doctor in case you miss any dose of opdivo injection. 

Q9. What should I avoid while taking this medication? 

Ans. Consult your doctor and follow their instructions on your food and beverage activity. 

Q10. Any special safety precautions before starting the treatment? 

Ans. Patients should tell their medical history to the doctor and particularly if you’ve:- immune system problem, lung or breathing problems, or if you had an organ transplant.

  Q11. Can I take this medicine during pregnancy?

Ans.  This medication is not recommended for pregnant women, because it may harm the unborn baby. 

Q12.  Can this medicine be taken during breastfeeding? 

Ans It is unsafe during breastfeeding, that’s why it is not recommended for breastfeeding women

Q13. Does taking this medication affect the kidney? 

Ans. Regular monitoring of kidney function tests is required while you are taking this medicine. Please consult your doctor before taking the dosage. 

Q14. What other information should I know? 

Ans. it is important if you keep a list of all the prescription medicine you are taking. It is also important information to carry with you in case of emergencies.

Opdivo (nivolumab) Interactions

  • Deflazacort 

  • Dexamethasone 

  • Hydrocortisone 

  • Idelalisib 

  • Lenalidomide 

  • Methylprednisolone

Above Content has been reviewed by Professionals