Loading...

ARIMIDEX 1MG TABLET

Mfd. by :- Astra Zaneca (Fulfilled By : Magicine Pharma)

Arimidex 1mg Tablet

SAFE AND SECURE


Magicine Pharma is registered with the Government Of NCT, India, Ministry Of Health in Government of Delhi, India, registration number DL-RAJ-122372 and as a wholesale distributor, department file No. 44208.

Check Availability in your country

GLOBAL SUPPLY

Similar Products

  • Afanat 40mg Tablet..
  • Regorafenib 40mg Tablet (Stiva..
  • Pemetrexed 100mg Injection (Pe..
  • Tucatinib (Tukysa) 150mg Table..
  • Iressa 250mg Tablet..
  • Xtane 25mg Tablet..

DESCRIPTION

  • :
  • :
  • :
  • :
  • :

PACKAGE

Don't have Prescription ?

Brand name – Arimidex

Generic name – Anastrozole

Manufacture – Astra Zaneca

Strength – 1mg

Dosage – Tablet

Composition – Anastrozole

Indication – Breast cancer

Storage – at a cool place

Overview of Arimidex 1mg tablet

Arimidex 1mg tablet is a hormone therapy medication that is used to treat breast cancer in postmenopausal women. Anastrozole is the generic name of this medication and it is a competitive non-steroidal aromatase inhibitor. This medication is strictly prescription-based.

Pharmacodynamics

In many breast cancers, estrogen stimulates the uncontrollable growth of cancerous cells. Also, aromatase enzymes present mainly in the adrenal glands can convert the androgens to estrogen and this estrogen furthermore influences the cancerous cells. Thus, Arimidex is a non-steroidal inhibitor that competitively binds to the aromatase enzyme and stops the production of estrogen. As a result, it inhibits the growth and spreading of the tumor cells.

Arimidex causes several side effects, which are unwanted symptoms.

  • Reduce appetite
  • Nausea
  • Diarrhea
  • Headache
  • Excessive sleepiness
  • Skin rashes
  • Generalized weakness
  • Hair thinning
  • Dizziness

The doctor prescribes this medicine hence, it is advisable to follow the prescription. However, patients are advised to follow the prescription which is prescribed by the doctor to see benefits soon. Arimidex 1mg tablet should be taken on an empty stomach and food must be taken before two hours and eaten after one hour.

Missed Dose

It is advisable to avoid missing any dose. In case you miss a dose of Arimidex 1mg tablets consult your doctor immediately.

Overdose

In case of overdose, it is advisable to contact your healthcare provide or doctor and the doctor will provide you with medical attention

Missing or overdosing may impact on your health. So, it is always advisable to follow the prescription of the doctor.

Arimidex 1mg tablets can cause allergic reactions in some patients. Therefore, it is necessary to read all related information about the medicine.

The patients should inform the doctor about prescribed and non-prescribed, herbal medications, and vitamin supplements. Arimidex will interact with them and furthermore, they will affect the mechanisms.

Try to avoid consumption of alcohol during the treatment.

Arimidex 1mg tablets should be prescribed to women only who have undergone menopause and cannot conceive.

It is advisable not to operate heavy machinery or drive while undergoing the treatment because the Arimidex tablet gives you dizziness.

Arimidex tablets are not advisable to use for children and adolescents.

At the beginning of treatment inform the doctor about the previous medical conditions-

Heart disease

Liver disorders

High cholesterol levels

Osteoporosis

Q1. What is Arimidex?

Ans – Arimidex treats breast cancer in postmenopausal women.

Q2. Where to store Arimidex?

Ans – It is recommended to store below 30 degrees temperature and dry place.

Q3. Can I take Arimidex during pregnancy?

Ans – only postmenopausal women are allowed to take this medicine. However, consult with the doctor if you have not undergone menopause and have taken the medicine.

Q4. From where I can buy Arimidex tablets?

Ans – Arimidex can be bought from Magicine Pharma at an affordable price.

Q5. How long the treatment will go with Arimidex tablets?

Ans – The doctor will decide the duration depending on the stage of cancer and the health of the patients.

Q6. What is the strength of Arimidex tablets?

Ans – Arimidex tablets come with 1 mg of strength.

Q7. Can I drive after taking Arimidex 1mg tablets?

Ans – It is advisable to avoid operating heavy machinery and driving after taking Arimidex because this will cause dizziness.

Q8. Can I drink alcohol while taking this medicine?

Ans – it is advisable for you to avoid alcohol during the treatment because interaction with alcohol is still unknown.

Arimidex 1mg tablet can interact with other medicines that are prescribed or non-prescribed and may affect the mechanism. Therefore, if you taking these medicines inform the doctor –

  • Ketoconazole
  • Itraconazole
  • Clarithromycin
  • Grapefruit juice

With disease

Arimidex 1mg tablet will interact with some diseases which are liver, kidney, and lung diseases. Also, it is advised, at the beginning inform the doctor about the medical history.

With alcohol

Arimidex 250mg tablet interaction is still unknown with alcohol. Therefore, it is advisable to avoid alcohol during treatment.

Alternate Brands

  • Altraz
  • Armotraz
  • Femitraz
  • Anabrez
  • Anaday

Reference

Arimidex: Drug Uses, mechanism available at: https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4511/arimidex-oral/details

Above Content has been reviewed by Professionals