CRIZALK

Mfd. by :- Pfizer (Fulfilled By : Magicine Pharma)

Crizalk

SAFE AND SECURE


Magicine Pharma is registered with the Government Of NCT, India, Ministry Of Health in Government of Delhi, India, registration number DL-RAJ-122372 and as a wholesale distributor, department file No. 44208.

Check Availability in your country

GLOBAL SUPPLY

Similar Products

  • Indenza..
  • Kisqali..
  • Altraz..
  • Iritero..
  • Femara..
  • Geftinat..

DESCRIPTION

  • :
  • :
  • :
  • :
  • :

PACKAGE

Don't have Prescription ?

Medicine details 

Brand Name:- Crizalk 

Generic Name:- Crizotinib 

Manufacturer:- Pfizer 

Dosage Form:- Capsule 

Strength:- 250mg 

Composition:- Crizotinib 

Packaging :- 60 capsules 

Indications :- Lung cancer 

Storage conditions:- Store it at room temperature 

Overview 

Crizalk (crizotinib) capsules are used for the treatment of non-small lung cancer, which is a type of cancer that affects the lungs. Crizotoinib is an anticancer drug that belongs to a category of medicine called protein kinase inhibitors. It acts by inhibiting the action of tyrosine kinase, an enzyme that transmits the growth and spread of cancer cells. Take this medicine with or without food. Do not try to reduce or increase the dosage form without taking permission from your doctor. Contact your medical advisor if you experience any unusual side effects. Do not stop the use of medicine without asking your doctor. 

Pharmacodynamics of Crizalk (crizotinib) 

A single oral dose, Crizalk is absorbed with a median time to achieve a peak concentration of 4 to 6 hours. Following crizalk twice daily, a steady-state was reached within 15 days and remained stable. 

Usage of Crizalk (crizotinib)

This medicine is used for the treatment of metastatic non-small cell lung cancer. Crizalk interferes with the growth of cancer cells which are eventually destroyed by the body. Take this medication orally with or without food. The dosage depends upon the age, weight, and medical history of the patients. 

Side effects of Crizalk (crizotinib) 

This medicine may cause some unwanted effect:- 

Common side effects 

  • Constipation 

  • Fatigue 

  • Dizziness

  • Headache 

  • Fever or chills 

  • Taste changes 

  • Heartburn 

  • Nausea 

  • Swelling 

  • Diarrhea 

  • Cough 

  • Chest pain 

  • Body ache 

Serious side effect 

  • Vision problems 

  • Bradycardia 

  • Shortness of breath 

  • Lightheadedness 

  • Painful mouth sores 

  • Pain in swallow food 

  • Bleeding 

  • Liver problems 

Note- if any of these side effects occur, please contact your doctor.

Dosage

Crizalk (crizotinib) comes in the form of a capsule. Take this medicine orally with or without food or as advised by your doctor. 

Missed dose 

  • In case you missed a dose, immediately contact your doctor. 

Overdose 

  • In case of an overdose emergency medical treatment is required.

Warnings of Crizlak

General warnings and precautions 

  • Do not breastfeed while taking this medicine. 

  • Avoid drinking grapefruit juice or eating grapefruit. 

  • Close monitoring of liver function is required with this medication. 

  • This medicine may decrease heart rate. Regular monitoring of heart rate and blood pressure is required. 

  • This medicine may cause visual loss. 

  • Try to avoid driving or operating machinery after taking this medicine. 

  • This medicine is not advisable for use in patients with a known allergy to crizotinib.  

Before taking this medication, tell your doctor about your previous medical history 

 

 Contraception 

  • Use effective methods of contraception to prevent pregnancy while taking this medicine. 

  • Children and adolescents 

    • This medicine is not safe for use in children and adolescents. 

Warnings for female 

  • Pregnancy 

    •  Crizalk capsules are unsafe to use during pregnancy. Please consult your doctor before taking this medicine. 

  • Breastfeeding 

    • This medicine is not recommended during breastfeeding. The risk should be discussed with the doctor before taking this medicine.

Cautions

  • Do not chew or crush 

  • May harm liver 

  • Not safe for pregnant women 

  • Not safe during breastfeeding 

  • May decrease heart rate 

Q1. What is Crizalk (crizotinib)? 

Ans. The Crizalk capsule is effective in the treatment of non-small cell lung cancer. This medication helps to prevent the spread of cancer cells to other parts of the body. 

Q2. How does Crizalk work? 

Ans. Crizalk is a targeted therapy that targets only specific cells in your body. This medication helps in stopping the growth and spread of cancer. 

Q3. How do I take Crizalk (crizotinib)? 

Ans. This medicine can be taken with or without food. The dosage depends upon the weight, age, or medical history of the patient. 

Q4. What are the side effects? 

Ans. Some common side effects are:- vomiting, nausea, constipation, dizziness, headache, chest pain, trouble in breathing, blurred vision, slow heart rate, bleeding, liver problems. 

Q5. What should I avoid while taking this medicine? 

Ans. Avoid eating grapefruit and drinking grapefruit juice because it may lead to some unwanted side effects. 

Q6. What if I miss a dose? 

Ans. In case you miss a dose, consult your doctor or you can skip the missed dose and resume your dosing schedule. 

Q7. In what strength is it available? 

Ans. It is available in the strength of 250mg. 

Q8. Can I consume alcohol while taking this medicine? 

Ans. Please consult your doctor, before consuming alcohol. 

Q9. Is it safe to drive after taking this medicine? 

Ans. Do not drive after taking this medicine because it may cause dizziness, which affects your ability to concentrate. 

Q10.Does this affect liver function? 

Ans. Crizalk (crizotinib) capsule should be used with caution in patients with liver disease. 

Q11. What are self-care tips? 

Ans. Keep yourself hydrated. Get plenty of rest and maintain good nutrition. 

Q12. Can I take this medicine during pregnancy? 

Ans. This medicine is not safe for pregnant women. It may cause harm to the unborn baby. 

Q13. Can this medicine be taken while breastfeeding? 

Ans. Crizalk capsule is unsafe during breastfeeding. 

Q14. What are the storage conditions? 

Ans. Store Crizalk (crizotinib) capsule at room temperature, away from heat and direct light.

Interactions 

Interactions may change how your medication works and increase the risk for side effects. Tell your doctor about your previous medical history.

Medicine interaction

  • Fentanyl

  • Indinavir

  • Itraconazole

  • Atazanavir

  • Amoxapine 

  • Cisapride 

Disease interaction

  • Hepatic impairment 

  • Hypersensitivity 

  • Lung impairment 

  • Kidney disease 

Alcohol interaction 

  • Before consuming alcohol consult your doctor. 

Contraindications

  • Do not use Crizalk capsules if you are pregnant. 

  • If you have kidney, liver, or heart problems. Do not take this medicine without your doctor’s permission. 

Above Content has been reviewed by Professionals